Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe er en teknik, som med god økonomi, kan overføre varme fra jorden eller luften til boligens luft indenfor eller varme vandet i husstanden op. Selvom ved lave temperaturer kan varmepumpen hive tilstrækkeligt med varme ud af luften eller op fra jorden til at forsyne en husstand. Varmepumpen er ofte et alternativ til andre opvarmningskilder, såsom elvarme og oliekedler.


Hvordan fungerer det?

En varmepumpe fungerer ved at et kølemiddel, via en kompressor, cirkulerer rundt i pumpen og på den måde overfører energien fra lave temperaturer til højere temperaturer. Princippet er det samme, som med aircondition eller et køleskab.Få et uforpligtende tilbud på udskiftning af dit olie- eller gasfyr til en effektiv varmepumpe.

Spar på varmeregningen.

Få tilbud

Økonomien i en varmepumpe

En varmepumpe er drevet af el. Men hver gang at den benytter 1 kWh, så leverer den ca. 3-4 kWh i varme til boligen. Det er altså langt mere effektivt end hvis boligen blev opvarmet af ren el og også meget mere effektivt end ved et almindeligt oliefyr.

Ulempen ved f.eks. et jordvarmeanlæg eller en luft til vand varmepumpe er at etableringsomkostningerne ofte er større end et tradioneltt olie- eller gasfyr. Mens et olie- eller gasfyr koster 30-40.000 kr., så kan et jordvarmeanlæg koste omkring 100.000 kr. eller et luft til vand varmepumpe anlæg koste omkring 70.000 kr. På langt sigt er et varmepumpeanlæg dog den billigste løsning.

Effektiviteten afhænger af den enkelte varmepumpes eller varmeanlægs COP værdi. Hvis COP værdien f.eks. er på 4, så betyder det at anlægget leverer 4 kWh varme, for hver kWh der leveres til pumpen fra elnettet.


Varmepumpe typer

Der findes flere forskellige typer varmepumper. De opdeles i dels hvor de henter energien fra og dels hvor i boligen, som energien senere overføres til.


Luft til luft varmepumpe

Luft til luft varmepumpen udvinder varme fra luften udenfor og efterfølgende opvarmer luften indenfor i boligen. Varmepumpen består typisk af et anlæg udenfor på bygningen og en indedel, som blæser den varme luft ind i boligen. Dette er den mest anvendte varmepumpe herhjemme, hvilket også hænger sammen med at det er den billigste af varmepumperne, hvis man kigger på indkøbsprisen. Anvendes ofte som et supplement til eksisterende varmeforsyning og kan opvarmningsmæssigt sammenlignes med en brændeovn. Anvendes også ofte i sommerhuse.

Særligt for disse pumper skal man være opmærksom på effektivitet, støj og holdbarhed. Man får ofte hvad man betaler for.


Luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe henter ligeledes energien fra luften udenfor, men overfører herefter varmen til husstandens varmvandsbeholder. Det varme vand bruges herefter til både opvarmning af boligen via almindelige radiatorer eller til varmt vand i badet eller køkkenet.


Jordvarme pumpe

En jord til vand varmepumpe, også typisk blot kaldet jordvarme, fungerer på den måde at anlægget omdanner varmen fra jorden i undergrunden til varmt vand i radiatorer og brugsvarme via boligens varmtvandsbeholder. Den fungerer altså på akkurat samme måde som luft til vand varmepumpen ovenfor, men hvor varmekilden blot er skiftet ud. Det er energimæssigt den mest effektive varmepumpe, men også den absolut dyreste i investering. Jordvarmeanlæg kræver at der er plads til at lægge slanger i jorden.


Varmepumper gavner miljøet

Ikke alene gavner en varmepumpe økonomien i boligen, men den gavner faktisk også miljøet ved at sænke CO2 udslippet i forhold til et olie- eller gasfyr. Så det er endnu en god grund til at skifte til et varmepumpe anlæg.


Gode råd før du køber

Læs vores artikel med gode råd før du køber et varmepumpeanlæg. Det er altid godt at sætte sig ind i tingene før du skal i gang med projektet. Du kan også lave en beregning på økonomien i din varmepumpe investering via vores online varmepumpe beregner.Modtag 3 gratis uforpligtende tilbud på en luft til luft varmepumpe.

Bestil her

Modtag 3 gratis uforpligtende tilbud på en en luft til vand varmepumpe

Bestil her

Modtag 3 gratis uforpligtende tilbud på en jordvarme pumpe.

Bestil her