Varmepumpe typer

Der findes flere forskellige typer af varmepumper herhjemme og valget af den optimale løsning afhænger af hvor varmepumpen skal benyttes og hvor stort behovet for opvarmning er. En luft til luft varmepumpe kan f.eks. benyttes som supplement til eksisterende varmeanlæg i en helårsbolig eller til brug i et sommerhus, mens at en luft til vand varmepumpe eller jordvarmeanlæg fuldt ud kan erstatte et fuldt varmeanlæg, som f.eks. et olie- eller gasfyr.


Luft til luft varmepumpe

luft til luft varmepumpe

Luft til luft varmepumpen trækker varmen ud af luften udenfor og omdanner den til varme indenfor i boligen. Anlægget består af et pumpe udenfor og en indedel, som sørger for at cirkulere den varme luft indenfor i boligen.

Denne type varmepumpe er den ideelle løsning til f.eks. et mindre ét plans hus eller til supplement til eksisterende dyr elvarme. Den kan også f.eks. dække en etage i et bolig. Således kan du spare mange penge på elregningen, da en typisk luft til luft varmepumpe leverer 3-4 kWh varme for hver 1 kWh strøm, som den trækker.

Det er også en god løsning til et sommerhus, som relativt billigt særligt i den kolde årstid kan holdes over frysepunktet og med god luftcirkulation, så man undgår sommerhus- og kælderlugten. Derudover kan man også få modeller, som kan fjernbetjenes, så når man tager hjemmefra kan tænde for anlægget og komme frem til et lunt og dejligt sommerhus.

Luft til luft varmepumpen varmer udelukkende luften op i boligen. Således skal du supplere med et andet varmeanlæg til brugsvandet. Det kunne f.eks. være en elvandvarmer eller et solvarmeanlæg.

En luft til luft varmepumpe kan koste alt mellem få tusinde kroner til op til 20.000 kr. eller derover. Man får ofte hvad man betaler for, så undersøg markedet grundigt før du investerer i varmepumpen. Levetiden på varmepumpen, støj og COP værdi er faktorer, som er værd at kigge på. De billigste varmepumper er ofte ikke velegnede til vores nordlige klima, så ofte kan de lidt dyrere modeller bedre betale sig i længden.



Få et uforpligtende tilbud på udskiftning af dit olie- eller gasfyr til en effektiv varmepumpe.

Spar på varmeregningen.

Få tilbud

Luft til vand varmepumpe

Et luft til vand varmepumpe anlæg kan både benyttes til opvarmningen af boligen, samt til opvarmning af husets brugsvand. I bund og grund fungerer anlægget på akkurat sammen måde som et olie- eller gasfyr, men hvor selve energikilden er skiftet ud til luften udenfor. Selve teknikken bag anlægget fungerer som luft til luft varmepumpen, men hvor varmen altså benyttes til at varme vandet op i boligen, som herefter benytte til både det varme vand i hanerne i køkken og bad, samt til husets radiatorer.

Selve varmepumpen placeres udenfor på dit hus, som trækker varmen ud af luften og via en kompressor får temperaturen af kølemidlet i pumpen yderligere op. Herefter sendes kølemidlet til din varmtvandsbeholder, som sørger for at vandet varmes op i din bolig. Kølemidlet sendes herefter tilbage til varmepumpen, som igen kan varmes op via luften.

En luft til vand varmepumpe benytter ligeledes strøm som drivkraft og kan for hver 1 kWh strøm levere ca. 3-4 kWh varmeenergi. Derfor er der god økonomi i denne varmepumpe, særligt hvis du i dag opvarmer hele din bolig med elvarme eller står overfor udskiftning af et eksisterende olie- eller gasfyr.

En luft til vand varmepumpe koster ca. 60-90.000 kr. alt afhængigt at kvalitet og hvor meget installationen kræver i netop din bolig. Det er en noget dyrere investering end et traditionelt olie- eller gasfyr, men pga. den billige drift er det en god investering i længden. En varmepumpe i god kvalitet kan godt have en levetid på op til 20 år, så på langt sigt er det en god investering. Investeringen kan være yderligere attraktiv hvis du har opvarmet din bolig med vandbåret gulvvarme, da vandtemperaturen til denne opvarmning ikke kræver høj fremløbstemperatur.

Vær opmærksom på at hvis din bolig i dag er opvarmet via elradiatorer, så skal du have skiftet dine radiatorer ud samtidig, så de kan opvarme din bolig via det varme vand.


Jordvarme anlæg

jordvarme pumpe

En jord til vand varmepumpe kaldes også for et jordvarmeanlæg. Det er den dyreste for for varmepumpe anlæg, men også den mest effektive herhjemme. I stedet for at trække varme energien ud af luften udenfor, så trækker den varmen ud af jorden. Et jordvarme anlæg kræver et stort antal kvadratmeter haveareal, hvor slangerne til anlægget kan graves ned i. Som tommelfingerregel kræver det ca. dobbelt så stort haveareal, som det areal, som skal opvarmes i boligen.

Slangerne, som graves ned i haven, fyldes med kølevæske, som senere trækkes gennem kompressoren i varmepumpen, som sørger for yderligere opvarmning af væsken, der til sidst sendes til husets varmtvandsbeholder og således varme boligens brugsvand op. Selve varmepumpen fylder ikke mere en et alm. gasfyr eller stort køleskab, som kan placeres i kælder eller et tilstødende bryggers.

Jordvarmeanlæg er stabile og driftssikre og kræver stort set kun et lovpligtigt årligt eftersyn. Ellers passer anlægget sig selv resten af året. Man skal derudover søge om tilladelse til et jordvarmeanlæg hos sin kommune.


Beregn din besparelse

Prøv vores online varmepumpe beregner, som ud fra dine egne indtastede oplysninger, kan regne din årlige besparelse og samlede besparelse ud ved investering i en varmepumpe. Beregn på din varmepumpe her.


Gode råd før du køber

Tag også og læs vores artikel med gode råd før du køber din varmepumpe. Vi anbefaler, at du sætter dig godt ind i tingene før at du foretager din investering, da du helst skal blive glad for din varmepumpe og ikke ærge dig over en forkert beslutning i starten.





Modtag 3 gratis uforpligtende tilbud på en luft til luft varmepumpe.

Bestil her

Modtag 3 gratis uforpligtende tilbud på en en luft til vand varmepumpe

Bestil her

Modtag 3 gratis uforpligtende tilbud på en jordvarme pumpe.

Bestil her